logo.jpg

Прочетете диалога между лабораторния лекар и майката на млада пациентка. Попълнете въпросите на майката.

Упражнение за попълване.

След като попълните подходящите думи кликнете върху бутона "Проверка".
ЛЛ: Добър ден! Вие сте майка на Ивелина Петрова, нали?
М: ?
ЛЛ: Успокойте се. Поисках среща с вас, защото, докато изследвах кръвните й проби, открих, че има рядко срещана анемия. Тя се предава по наследство и е възможно вие или съпругът ви да я имате.
М: .
ЛЛ: Разбира се, не се тревожете. Тази анемия още дълго време можеше да остане неоткрита. Сега е получила т.нар. хемолитична криза, защото е с инфекциозно-възпалително заболяване. Колегите са я приели с остър гастро- ентерит.Тя ще се възстанови, след като премине температурата, диарията, повръщането.
М: ?
ЛЛ: Нарича се елиптоцитна анемия, защото еритроцитите при дъщера ви имат овална форма. Нормално те са с форма на диск.
М: ?
ЛЛ: Не. Тя има достатъчно желязо. Организмът й нормално го усвоява от храната и го праща в еритроцитите. Не се притеснявайте, еритроцитите й са с нормално съдържание на хемоглобин. Проблемът е, че е повишено разрушаването им. В случая инфекциозното заболяване е провокирало повишеното разрушаване на еритроцитите и оттам хемоглобинът и еритроцитните индекси падат.
М: ?
ЛЛ: Ще я изпишат от клиниката с препоръка за преглед от хематолог. Той ще ви обясни лечението. Не е страшно. Бих искала обаче да изследвам вас и съпруга ви, ако нямате нищо против, защото както ви казах, този тип анемия се предава по наследство.
М: .
ЛЛ: Лекувате ли се?
М: .
ЛЛ: А имали ли сте оплаквания?
М: .
ЛЛ: Съветвам ви да си направите изследвания - вие и мъжът ви – и заедно с дъщеря ви да посетите хематолога.
М: .