logo.jpgПрочетете разказа на една акушерка. Попълнете липсващите думи, като изберете една от дадените опции.

Gapfill exercise

Enter your answers in the gaps. When you have entered all the answers, click on the "Check" button.
   Всичко ли е наред      бременната жена      най-различни въпроси      не чувстват болки      първо кърмене      ражда за първи път      родилката      родилното отделение      своето дете      трябва да прави      ще бъде прегледана   
Аз съм акушерка. Работя в акушеро-гинекологичната болница във Варна от 15 години в . Много харесвам и обичам работата си, защото всеки ден виждаме щастливи жени. Ще ви разкажа за приема на бременната жена за раждане в отделението. Започваме с традиционния поздрав: „Здравейте“ или може би „ Добър ден“. Постоянно наблюдаваме и продължаваме с разпита: „Имате ли болки?“. Ако жената отговори положително, я разпитваме на колко минути са и болките. После бързаме да я успокоим, особено ако . Обикновено казваме на пациентката, че няма нищо страшно. Като реалисти обаче се налага и да признаем, че при раждане наистина боли, но боли за хубаво и че си заслужава! Опитваме се да мотивираме и да амбицираме с обяснението, че най-хубавото предстои - само след няколко часа ще чуе плача на своята рожба. Съгласяваме се, че има болки, но веднага допълваме, че има и епидурална анестезия, и цезарово сечение и много други начини да .
След като сме приели жената, попълваме медицинската документация, предупреждаваме бременната, че от лекар, като подробно и обясняваме какво точно предстои. Дежурният лекар преглежда жената и преценява къде точно да бъде настанена, какви изследвания ще и бъдат направени. Много от жените задават , понякога дори глупави и неуместни, предизвикани от самата болка, от стреса и страха. А ние отговаряме по простичко, с увереност или с шега, за да разсеем страха на раждащата. Винаги се опитваме да обясним на пациентката в кой момент какво следва, какво . Именно това помага както на жената, така и на акушерките. Много често се случва, когато жената роди, вече успокоена да каже „ Акушерке, то наистина не боляло толкова много“ или „То не било чак толкова страшно, догодина може да се видим отново“. Когато чуеш тези думи, или голямото „Благодаря“ ти става някак мило, чувстваш се удовлетворен от своя труд.
Друг много вълнуващ момент при нас е този, в който таткото за първи път вижда . Младите бащи са вулкан от емоции. Това са мигове на сълзи, на радост, на усмивки. Най-често ни питат „? Колко пръстчета има на ръцете? Ами на краката? Прилича ли на мене? “.
Когато настаним родилката от родилна зала в стаята за следродилни грижи е следващият вълнуващ момент - когато даваме бебчето в ръцете на младата майка за . Това е първият най-интимен контакт на майката с нейната рожба – първото хранене от майчината гърда.